5 lucruri pe care trebuie sa le stiti cand cumparati un teren pentru casa

Home » Arhitectura si design » 5 lucruri pe care trebuie...

 

1) Asigurati-va ca terenul pe care urmeaza sa-l cumparati are cadastru realizat si ca planul de amplasament si delimitare a imobilului este vizat de OCPI(Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara). In cele mai multe cazuri, odata cu planul de cadastru veti primi si un extras de carte funciara mai vechi.

2) Verificati aspectele juridice legate de teren prin obtinerea unui extras de carte funciara de informare actualizat la zi(pentru luna in curs) . Extrasul de carte funciara ofera informatii cu privire la adresa terenului, suprafata terenului, numarul cadastral dar si  înscrieri privitoare la titularul dreptului de proprietate şi la eventualele sarcini existente (drept de uzufruct, ipotecă etc.). Este recomandat sa consultati un notar caruia sa-i puneti la dispozitie actul de proprietate al terenului, extrasul de carte funciara, cadastrul terenului si sa obtineti ok-ul de la acesta inainte sa achizitionati terenul. Optional ii puteti solicita vanzatorului o declaratie pe proprie raspundere ca terenul nu se afla pe rolul unei instante judecatoresti.

3) Verificati daca terenul este strabatut de conducte de apa, electricitate sau alte utilitati, iar daca acestea se afla pe teren va trebui sa realizati devierea conductelor(proces complicat si costisitor). Daca nu sunt astfel de retele pe teren, interesati-va unde se afla, pentru ca toate retelele au un perimetru de protectie in care nu se poate construi. Cea mai simpla modalitate de a va informa de pozitionarea utilitatilor, in raport cu terenul dumneavoastra, este sa obtineti de la primarie(daca terenul este in Bucuresti, de la Primaria Capitalei) un plan de cadastru cu retele edilitare sc 1/500.

4) Interesati-va de consistenta solului in zona in care doriti sa achizitionati terenul. Indicat ar fi sa realizati un studiu geotehnic chiar pe terenul pe care urmeaza sa construiti, sau macar sa obtineti un studiu geotehnic de la un vecin. In functie de natura terenului se vor dimensiona fundatiile, daca spre exmplu terenul bun de fundare se afla la o anumita adancime, fundatiile vor trebui realizate pana la adancimea respectiva, generand astfel costuri suplimentare. Studiul geotehnic ne spune si la ce adancime se afla panza freatica.

5) Obtineti un certificat de urbanism de informare de la primarie, astfel veti putea vedea o serie de indicatori urbanistici zonali:

– daca terenul este construibil direct sau este necesar un alt proiect de urbanism(PUD, PUZ)
– suprafata maxima construita la sol in raport cu suprafata terenului
– regimul maxim de inaltime si cat va puteti dezvolta pe verticala
-retragerile pe care trebuie sa le pastrati fata de limitele terenului
-functiunile permise in zona respectiva(locuinta, spatii comerciale, industrie, etc)

 

Arhitectura si design | | Comments Off on 5 lucruri pe care trebuie sa le stiti cand cumparati un teren pentru casa

bla bla

«