Ce presupune un proiect de casa si de ce am nevoie de unul?

Home » Arhitectura si design » Ce presupune un proiect de...

Constructia unei case este un proces elaborios, ce presupune o investitie financiara semnificativa, timp si rabdare. Inainte sa va apucati de proiectul de casa, informati-va si stabiliti-va concret necesitatile. In primul rand trebuie sa stiti cu aproximatie ce suprafata construita va avea viitoarea cladire, ce functiuni vor avea incaperile si niste suprafete estimative. Trebuie sa stiti daca echipa de constructori are experienta si daca aveti timp sa petreceti pe santier pentru a-i urmari la lucru, dar si daca aveti cunostintele necesare sa constatati eventuale abateri de la proiect.  In functie de toate aceste aspecte puteti  sa alegeti complexitatea si gradul de detaliere al proiectului pe care il solicitati. Daca aveti experienta in constructii, sau aveti incredere in abilitatile echipei de constructori, atunci puteti alege un pachet de proiectare mai putin detaliat, dar indiferent de ce veti alege, vorbiti cu proiectantul sa va explice  ce contine pachetul de proiectare pentru care ati optat.

Proiectul de casa cuprinde cel putin trei specialitati, arhitectura, rezistenta si instalatii, iar in functie de necesitatile dumneavoastra acestea sunt detaliate mai mult sau mai putin. Este indicat sa stiti ca proiectul necesar pentru obtinerea autorizatiei de constructie numit generic si DTAC(documentatie tehnica autorizatie de constructie), nu este suficient pentru constructia casei deoarece dintre cele trei specialitati doar arhitectura este mai detaliata, iar pentru a construi o casa corect aveti nevoie si ca structura sa fie cel putin la fel de detaliata.

Un proiect se realizeaza tinand cont de mai multi factori, ca necesitatile beneficiarului, bugetul alocat pentru constructie si reglementarile urbanistice din zona in care se afla terenul. Daca primii factori sunt destul de clar stabiliti, sa vedem la ce se refera cel de al treilea si anume”reglementarile urbanistice”. Fiecare localitate are un plan de urbanism general (PUG) care imparte localitatea in zone denumite UTR-uri (unitati teritoriale de referinta). In functie de zona in care se afla terenul, viitoarea constructie va trebui sa respecte anumite retrageri fata de limitele terenului/strazii dar si niste suprafete maxime construite si desfasurate, raportate la suprafata terenului.

Detalierea proiectului se realizeaza in functie de necesitatile beneficiarului. Un proiect corect si detaliat va poate ajuta la optimizarea spatiului si functiunilor, la reducerea cheltuielilor prin realizarea unei structuri corespunzatoare si a unor trasee de instalatii corecte, va ajuta sa vedeti cum va arata viitoare constructie prin realizarea de imagini 3d. Antemasuratoarea sau lista de cantitati, pe care o puteti solicita de la proiectant, va este de folos ca sa aproximati valoarea totala a investitiei.

Ca sa sintetizam, un proiect de casa presupune realizarea (tinand cont de mai multi factori) a cel putin trei documentatii pentru specialitatile arhitectura, rezistenta si instalatii si este indicat sa-l aveti pentru a optimiza si controla cheltuielile si desfasurarea procesului de construire si a obtine in final receptia si intabularea casei.

 

Arhitectura si design | | Comments Off on Ce presupune un proiect de casa si de ce am nevoie de unul?

bla bla

« »