In bucatarie, in cateva zone, este necesara tratarea si protejarea peretilor cu materiale si finisaje speciale, diferite de vopseaua lavabila obisnuita. Denumita in engleza “backsplash”, zona de perete aflata intre blat si corpurile suspendate este zona cea mai expusa la murdarie(stropi de apa, ulei, mancare etc) si de aceea este recomandat sa protejam acei pereti cu finisaje ce se curata usor. Dintre toate, probabil cel mai folosit finisaj este cel ceramic, in special faianta clasica, dar noi va propunem cateva alternative moderne, cu un aspect placut si nu in ultimul rand practice.
Finisajele preferate de mine sunt sticla colorata, securizata sau placile acrilice colorate. Au nenumarate avantaje, ofera un design placut intregii bucatarii, se monteaza usor, prin lipire cu adeziv pe baza de silicon, direct pe peretele tencuit, au o suprafata continua usor de curatat, fara rosturi si denivelari de montaj. De asemenea, se pot realiza panouri, din sticla sau acrilice, cu leduri incorporate, contribuind astfel la aspectul bucatariei si iluminand suprafata de blat. In caz ca nu doriti un panou simplu, cu o singura culoare, puteti opta pentru panouri, din sticla sau acrilice, imprimate digital, cu un model ales de dumneavoastra. Panourile din sticla colorata sau acrilice, pe langa aspectul placut si inovator, au si o rezistenta la casare si termica deosebit de mare, iar daca sunt montate corespunzator, vor avea o perioada lunga de viata. Lipsa rosturilor de montaj, face ca acest tipuri de placaje sa fie foarte usor de spalat si de intretinut. Folosirea acestor panouri decorative ingenioase se preteaza, mai ales, in bucatariile moderne, in care mobila este simpla, fara accesorii si ornamente decorative.
Tot la acest capitol al placarilor cu sticla putem face referire la mozaicul din sticla, ce poate fi combinat intr-un mod placut cu mozaicul din piatra naturala. Aceste finisaje se pot folosi cu succes si in alte incaperi (bai, camere spa, camere tehnice, etc), acolo unde se doreste protejarea peretilor. Datorita rosturilor dintre elemente, aceste tipuri de finisaje sunt mai greu de intretinut si spalat, dar efectul final pe care il vor avea asupra incaperii este unul impresionant. In ciuda faptului ca par dificil de montat, de fapt se aplica foarte usor pe pereti, deoarece aceste placaje sunt premontate pe plase din fibra de sticla, dispuse sub forme geometrice regulate (patrate sau dreptunghiuri). Faptul ca sunt alcatuite din mai multe elemente de mici dimensiuni, le confera o rezistenta la casare sporita, iar in caz ca se ciobeste sau deterioreaza o bucata de mozaic, se poate inlocui local elementul sau zona respectiva, costurile fiind simtitor mai reduse decat in cazul inlocuirii unei placi intregi. Recomandam acest tip de finisaj pentru aspectul deosebit, rezistenta sporita si doar in cazul in care beneficiarul este dispus sa aloce timp suplimentar intretinerii si curatarii lui.
Asemanatore cu mozaicul este faianta din sticla, diferenta fiind ca placile de sticla se monteaza individual si nu se achizitioneaza premontate. Datorita faptului ca are mai putine rosturi, acest finisaj este mai usor de intretinut decat mozaicul si se preteaza si in cazul bucatariilor cu mobila clasica, la fel ca finisajul din mozaic. Se pot face jocuri de culoare prin folosirea mai multor culori de faianta, sau prin folosirea unor elemente cu imprimeuri sau chair alternand placile din sticla cu placi din alte materiale. Placile de sticla se fac rezistente la casare si la temperaturi inalte, din sticla securizata si pot avea diferite forme si dimensiuni.
Sticla, mai ales sticla reciclata, se poate folosi inclusiv in combinatie cu alte materiale, pentru a realiza placaje si obiecte cu un aspect deosebit si durabile.
« Cum transformam o casa in acasa ? Materiale ce inlocuiesc cu succes faianta clasica in bucatarie-partea 2-metalul »