In functie de aspectul pe care doriti sa-l capete bucataria, puteti folosi placaje metalice din cupru, alama sau aliaje de bronz pentru un design clasic sau placaje din aluminiu, inox si otel inoxidabil, pentru un design modern. Indiferent ca sunt placi intregi de metal aplicate fara rosturi de imbinare sau faianta sau mozaic din metal, placajele din acest material sunt o solutie inovatoare si moderna pentru tratarea peretilor din bucatarie. Placajele din metal, de calitate, nu ruginesc se curata usor si sunt tratate impotriva bacteriilor si germenilor.
Faianta din metal, cu aspect modern sau vintage, in functie de materialul din care este realizata, se potriveste atat cu elementele din lemn din bucatarie, cat mai ales cu cele din sticla, metal sau granit. In bucatarie se regasec cele mei multe elemente si electrocasnice din aluminiu, inox sau otel inoxidabil, un motiv in plus ca faianta din metal sa fie o alegere potrivita pentru protejarea peretilor din bucatarie. Pentru a impiedica patrunderea umezelii prin rosturile de montaj, se recomanda acoperirea acestora cu silicon transparent. Daca doriti sa decupati sau sa taiati o parte dintr-o placa de metal, pentru a monta o priza sau intrerupator, gauriti mai intai cu bormasina si dupa aceea taiati in continuare. Placajele din metal se pot imbina cu cele din sticla sau din piatra naturala, obtinand un aspect deosebit si modern. Dintre toate placajele ce se pot aplica in bucatarie, cele metalice sunt probabil cele mai rezistente, dar si cele mai dificil de montat datorita marginilor decupate in care te poti taia usor.
Placajele intregi din metal sunt cele pe care noi le recomandam datorita faptului ca au un aspect deosebit, modern si sunt foarte usor de intretinut si de curatat. Placajele din metal intregi pot avea diverse culori si variatii de relief, de la cele care imita metalul lovit cu ciocanul sau zgariat, la cele ce imita tabla striata, de tipul celei folosite pe ambarcatiuni sau la podele din metal. Desi de mari dimensiuni si aceste tipuri de panouri se aplica pe perete cu adeziv sau cu silicon la fel ca un placaj obisnuit. In acest caz exista avantajul unei curatari mai usoare, nemaiexistand rosturi de monatj ce trebuie protejate si tratate special. Datorita faptului ca sunt elemente de dimensiuni mari, in timpul montajului se recomanda o atentie sporita astfel incat placajul sa nu alunece de pe perete, de pe pozitia pe care a fost amplasat, fiind mult mai dificila o eventuala indepartare a placii de metal si curatare a peretelui de adeziv.De aceea se recomanda fixarea placii metalice, suplimentar, pentru 24 de ore cu banda adeziva sau alte elemente de sustinere temporara.Mozaicul metalic prezinta cele mai multe posibilitati de combinare a culorilor si formelor, dar este si cel mai greu de intretinut. La fel ca orice mozaic, se achizitioneaza premontat pe suport din fibra de sticla sau hartie iar aplicarea pe perete se face, de asemenea cu adeziv. Se combina foarte bine cu elemente din sticla si piatra naturala, permitand atat o variatie a culorilor, cat si o variatie a materialelor din care este realizat mozaicul. Tipul acesta de placaj metalic este recomandat pentru amenajari moderne, ca o completare a elementelor de mobilier din volume simple si fara decoratiuni. Mozaicul se potriveste foarte bine cu un blat din granit, sticla sau aluminiu, complementandu-se cu finisajele reci.
Indiferent de tipul de placaj metalic pe care il preferati, acest finisaj este o solutie moderna, inovatoare si eleganta precum si o alternativa avantajoasa din punct de vedere estetic la placajul cu faianta clasica.
« Materiale ce inlocuiesc cu succes faianta clasica in bucatarie -partea 1- sticla Materiale ce inlocuiesc cu succes faianta clasica in bucatarie-partea 3-lemnul »