Materiale ce inlocuiesc cu succes faianta clasica in bucatarie-partea 3-lemnul

Home » Arhitectura si design » Materiale ce inlocuiesc cu succes...

Unul dintre cele mai folosite materiale in constructii, lemnul, este mai putin uzitat in amenajarile de interior, mai ales atunci cand trebuie placata o suprafata intr-un mediu umed, expusa la murdarie si grasimi. Mai ales in tara la noi, exista o oarecare reticenta in a folosi lemnul ca “backsplash” in bucatarie, reticenta oarecum nejustificata, daca ne gandim ca lemnul tratat, sau materiale compozite ce au la baza lemnul, sunt folosite pentru placarea teraselor sau a diferitelor suprafete aflate in exterior. Companii mari de mobila, ca IKEA, deja propun finisarea bucatariei cu “backsplash” de lemn, asa ca presupunem ca este doar o chestiune de timp, pana cand va fi promovat si folosit si la noi in tara, ca o solutie viabila pentru inlocuirea faiantei din bucatarie.

1Tendinta de a folosi lemn reciclat, in amenajarea bucatariei, este foarte populara in afara tarii noastre, astfel investitia este foarte mica, iar aspectul, pe care il capata camera, este unul foarte placut. Prin recilarea scandurilor din lemn, ce au alcatuit candva un gard sau o magazie, salvam atat natura cat si bugetul nostru si aducem si un element inedit in amenajarea incaperii. Daca folosim lemn reciclat putem sa conferim un aspect vintage zonei de backsplash, in ton cu o amenajare minimalista, vintage sau eclectica a bucatariei, sau daca vopsim lemnul, atunci vom putea amenaja bucataria in diferite stiluri fara a fi ingraditi de aspectul invechit al lemnului. Faptul ca este un material cald, organic, neuniform atat in nuante de culoare cat si in dimensiuni, face din placajul de lemn o solutie aparte si inovatoare.

Inainte de a fi montat lemnul trebuie curatat si smilgheruit pentru a se indeparta eventualele aschii, iar montajul pe perete se poate face cu adeziv sau cuie, folosind gaurile deja existente. Lemnul reciclat este deja uscat, dar daca folosim scanduri “noi” din lemn, atunci este indicat sa lasam rosturi de dilatatie intre ele, de cativa milimetri, pe care le putem umple cu un chit de rosturi  transparent. Dupa montarea lemnului, acesta se protejeaza cu lacuri si lazuri transparente, iar daca doriti, il putem vopsi ulterior.

Alternativa la folosirea scandurilor din lemn natural este folosirea unor scanduri din compozit lemn-polimeri, astfel incat elemnetul sa fie mai rezistent atat la lovituri cat si la umiditate si mai usor de curatat atunci cand se murdareste.

2

Placile din lemn masiv, MDF sau HPL pot fi o solutie viabila, daca doriti sa placati zona de “backsplash” mult mai repede, mai usor, dar si cu niste costuri mai mari. Daca folositi placi din lemn masiv, acestea trebuiesc tratate si protejate impotriva umezelii cu lacuri speciale. Placile din MDF sunt recomandarea noastra daca doriti sa placati cu lemn o camera in care exista umezeala, deoarece sunt mai rezistente la umezeala si lovituri decat placile din lemn natural si mai putin costisitoare decat cele din HPL. Placile din MDF (medium-density fibreboard) se folosesc adesea la confectionarea mobilierului din baie si bucatarie, sunt mult mai rezistente decat placile din PAL.

Placile din HPL(high pressure laminate) sunt realizate prin presarea la temperatura inalta a unu numar mare de straturi din hartie kraft impregnate cu rasini fenolice. Din procedeul de presare rezulta un material foarte solid, cu o densitate ridicata. Fata decorativa poate sa fie un print la o rezolutie mare, care reproduce texturi de lemn, piatra, desene personalizate etc, dar sunt si producatori care folosesc metale, tesaturi sau roci.

Aplicarea tuturor acestor tipuri de placaje, pe perete, se face cu adeziv si exista avantajul ca rosturile sunt mult mai putine, suprafata este mai neteda si mai usor de curatat si intertinut.

3 Ca si celelalte materiale prezentate si lemnul poate fi montat si folosit sub forma de mozaic. Adesea realizat dintr-un lemn dur, bambus sau alta esenta tare, mozaicul de lemn vine deja tratat si premontat pe suport din plasa de fibra de sticla sau hartie si este usor de manevrat si montat. Din  cauza ca are multe rosturi, mozaicul din lemn, este mai dificil de intretinut si de curatat.

Lemnul este un material “cald”, folosit atat la exteriorul constructiilor, cat si la interior pentru placarea diferitelor suprafete sau ca piese de mobilier. “Backsplasul” din lemn nu este foarte uzitat in amenajari, in tara noastra, desi este o solutie viabila, aparte si eleganta. Naturaletea si varietatea nuantelor de lemn, precum si imperfectiunile fiecarei placi, fac din acest finisaj o solutie unica, diferita de orice alt tip de finisaj, asemanatore poate doar cu piatra sau granitul, dar despre acestea vom vorbi  in urmatoarea postare.

 

 

Arhitectura si design | | Comments Off on Materiale ce inlocuiesc cu succes faianta clasica in bucatarie-partea 3-lemnul

bla bla

« »