Terase placate cu lemn

Home » Arhitectura si design » Terase placate cu lemn

O varianta moderna si confortabila, din punctul de vedere al utilizatorului, sunt terasele placate cu lemn sau “deck-urile”. Acestea sunt un substitut inovator, dar putin mai costisitor, la placarile clasice ceramice pentru terase (piatra naturala, gresie, etc.). Datorita faptului ca sunt realizate dintr-un material natural, cald si pentru ca sunt montate la o anumita distanta de sol si de orice finisaj rece, terasele de tip “deck”  ofera un confort termic ridicat utilizatorului. Sunt pretabile a se instala atat in zonele de terase, adiacente piscinelor, cat si in orice zona exterioara, dar mai ales acolo unde este necesar un finisaj cald (zona de piscina, dusuri exterioare, spatiul de sezlonguri , zona de gratar etc.)
Pardoselile pentru exterior, de tip deck, sunt de doua tipuri, dupa alcatuirea lor structurala:
– de tip lamele
– de tip patrate

1

Tinand cont de materialele din care sunt realizate deck-urile de exterior, acestea pot fi din esente de lemn exotic (Ipe, Massaranduba, Garaba),  dintr-un compozit din lemn si polietilena de inalta densitate denumit WPC  sau din lemn autohton termotratat(lemn de pin, frasin etc).Orice tip de pardoseala din lemn se monteaza pe o substructura din PVC, metalica, lemn etc, iar inainte de montarea pardoselii respective trebuie sa asiguram planeitatea substructurii.

Daca alegem sa folosim pardoseala de exterior din esente exotice, trebuie sa tinem cont ca este recomandat sa protejam lemnul prin tratarea cu uleiuri speciale, dar inainte trebuie spalat de impuritati si slefuit, in cazul in care lamelele de lemn nu au profile antialunecare. Deck-ul din esente exotice trebuie tratat periodic cu uleiuri speciale pentru a fi protejat de razele soarelui (la inceput chiar de doua ori pe an). Pardoselile din lemn exotic sunt foarte rezistente la compresiune si casare si sunt tratate cu substante speciale pentru a face fata la atacurile ciupericilor si insectelor. Longevitatea acestui tip de pardoseala este de aproximativ 50 de ani si are cel mai accesibil pret dintre toate cele trei tipuri de pardoseala enumerate. Esentele exotice sunt alese pentru aceste tipuri de pardoseli exterioare pentru ca au un comportament foarte bun in prezenta apei. Trebuie luat in considerare ca acest tip de placaj isi va modifica, in timp, culoarea datorita actiunii razelor ultraviolete, dar si faptul ca fiecare lamela de lemn va avea o culoare unica, diferita de celelalte ca aspect.2-1Lemnul termotratat sau Thermodeck  este obtinut prin tratarea la temperaturi inalte( 180-210 grade C) a lemnului de esenta din zona temperata si nordica. Prin tratamentul termic se schimba culoarea lemnului dar si compozitia moleculara, devenind rezistent la atacul ciupercilor, fungiilor, insectelor si daunatorilor dar si rezistent la apa si medii umede. Acesta pardoseala trebuie, de asemenea, protejata cu uleiuri speciale pentru a o feri de efectele razelor ultraviolete si decolorare.   3

Pardoseala WPC este un compozit alcatuit din 60% fibra lemnoasa, 35% polietilena de inalta densitate si 5% aditivi. Desi este cea mai costisitoare dintre toate cele trei variante, acesta pardoseala are si cele mai multe avantaje. Fiecare placa de deck are dimensiuni exacte, aceeeasi culoare si este lipsita de noduri sau alte imperfectiuni. Datorita faptului ca este un compozit, aceasta pardoseala pastreaza mirosul si culoarea caracteristica lemnului dar preia din duritatea si rezistenta polietilenei. Nu trebuie intretinut cu uleiuri, nu isi schimba culoarea in timp si se curata prin spalarea cu jet de apa. Marele dezavantaj, din punctul nostru de vedere, este ca placile de deck au aceeasi culoare, aspect necaracteristic lemnului, care de obicei se caracterizeaza prin unicitate si variatie de culoare de la placa la placa.4

Daca folositi deck-ul de exterior in zone umede sau cu risc de alunecare, asigurati-va ca placile de lemn sau compozit, sunt prevazute cu o  suprafata antiderapanta.

Pentru oricare din cele trei tipuri de pardoseala de exterior ati opta, trebuie sa tineti cont ca exista avantaje si dezavantaje, dar toate sunt o solutie moderna si o alternativa reusita la placajele traditionale de exterior.

 

Arhitectura si design | | Comments Off on Terase placate cu lemn

bla bla

« »